close
Ladies FirstSport Society

“Βe careful of your boobs”: υπάρχει προστασία για τις αθλήτριες;

8240562-4×3-xlarge

Οι τραυματισμοί στα σπορ είναι συχνοί αλλά για τις αθλήτριες, εκτός από σοβαροί, μπορεί να είναι και ένα ταμπού θέμα συζήτησης και αντιμετώπισης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα της καθηγήτριας Deirdre McGhee από το πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία η οποία έχει ειδίκευση στην υγεία του στήθους.

Η Dr. McGhee και η ομάδα της εκπόνησαν μια 4ετή μελέτη σχετικά με τους τραυματισμούς στο στήθος στον γυναικείο αθλητισμό στη χώρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 48% των αθλητριών που συμμετείχαν έχουν βιώσει τραυματισμό στο στήθος αλλά μόνο το 10% από αυτές το έχουν αναφέρει.

Όπως σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά, η επιλογή τους αυτή έχει να κάνει με τη πεποίθηση τους ότι κανείς δεν θα τις βοηθήσει να το αντιμετωπίσουν σωστά ενώ παράλληλα νιώθουν άβολα να το συζητήσουν με έναν άνδρα προπονητή ή φυσιοθεραπευτή. Επιπλέον, επειδή πιστεύουν πως το στήθος τους μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής στο άθλημα που αγαπούν και παράλληλα επιθυμούν να τις αντιμετωπίζουν ίσα με τους άνδρες, επιλέγουν να μην αναφέρονται καθόλου σε τυχόν τραυματισμούς τέτοιου είδους.

Η επιστημονική ομάδα της Dr.McGhee σημείωσε επίσης πως, όπως κάθε άλλος τραυματισμός στο σώμα ενός αθλητή ή μιας αθλήτριας, έτσι και οι τραυματισμοί στο στήθος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο άμεσα και αποτελεσματικά από τις ομάδες των φυσιοθεραπευτών και των αθλιάτρων που συνεργάζονται με τις ομάδες.

Ωστόσο, όσον αφορά τον προστατευτικό εξοπλισμό για το γυναικείο στήθος, που θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο μέρος των τραυματισμών, αυτός ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος. Ειδικά στα αθλήματα σκληρής επαφής όπως το αμερικάνικο ποδόσφαιρο ή το ράγκμπι, οι αθλήτριες πολλές φορές αναγκάζονται να φοράν είτε εξοπλισμό που φορούν οι άνδρες ή ακόμα να καταφεύγουν σε λύσεις όπως να φορούν 2 στηθόδεσμους, επιλογή ιδιαίτερα άβολη που δυσκολεύει το παιχνίδι τους.

Η έρευνα αποκάλυψε πως μόνο το 17% των ποδοσφαιριστριών φορούν οποιουδήποτε τύπου προστατευτικό στο στήθος τους και σε αυτή τη περίπτωση είναι τα προστατευτικά που φοράνε οι άνδρες αθλητές της Junior Rugby League της Αυστραλίας. Βέβαια, ο εξολισμός αυτός εξυπακούεται πως δεν εφαρμόζει στο γυναικείο στήθος όπως πρέπει, δημιουργώντας προβλήματα στην απόδοση των παικτριών και στον τρόπο του παιχνιδιού τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αθλήτρια Gabby Frost:

Είναι εύκολο να σου λένε πρόσεχε όταν κάνεις αυτό ή το άλλο μη τραυματιστείς αλλά δεν μπορείς να παίξεις σωστά ποδόσφαιρο ή rugby χωρίς να μαρκάρεις, να κάνεις τάκλινγκ ή να ρίξεις τον αντίπαλο κάτω, χτυπώντας τον κυρίως στο στήθος. Έχω τραυματιστεί στο στήθος και ξέρω καλά πως δεν μπορείς να παίξεις σωστά όταν πονάς ή όταν δεν έχεις προστασία

Με την άνοδο και την ανάπτυξη τόσο του γυναικείου αμερικάνικου ποδοσφαίρου όσο και του ράγκμπι στην Αυστραλία είναι σίγουρο πως εμπειρίες σαν της Frost θα αυξηθούν και το θέμα θα απασχολήσει όλο και περισσότερες αθλήτριες στη χώρα.

Tags : AustraliaRugbyWomen and Sports
Maria Ntolkou

The author Maria Ntolkou

Κλασσική περίπτωση κόρης που δεν ήταν γιος, έμαθε το οφσάιντ σε πρώιμη παιδική ηλικία. Η ζωή την οδήγησε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπου τα τελευταία 15 χρόνια προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες της ενώ παράλληλα μελετά την επίδραση της εικόνας στον αθλητισμό γενικότερα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει τερματοφύλακας.

Leave a Response

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.