close
Sports +Τάσεις

Η δύναμη της εκπαίδευσης στην Ινδία

Achyuta-Samanta-with-Students-of-KISS-1

Με έμπνευση το όραμα της μητέρας του, η οποία πίστευε ότι το να ενδυναμώσεις τη θέση της γυναίκας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ο κοινωνικός ακτιβιστής Dr.Achyuta Samanta ίδρυσε σε ηλικία μόλις 26 ετών το Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT)  στη Bhubaneswar της Ινδίας, χρησιμοποιώντας ως αρχικό κεφάλαιο τα 100 δολάρια που είχε ως οικονομίες.

Ακολούθησε η ίδρυση του Kalinga Institute of Social Sciences (KISS) το οποίο έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και την ενίσχυση των πάμφτωχων, παραμελημένων και κοινωνικά κατώτερων παιδιών της Ινδίας, ειδικά των κοριτσιών που μοναδικός προορισμός τους είναι ο γάμος σε παιδική ηλικία.

Από το ταπεινό του ξεκίνημα το 1993, με έδρα ένα μικρό οίκημα με ενοίκιο και μόλις 125 μαθητές, το KISS είναι πλέον το μεγαλύτερο free tribal εκπαιδευτικό ίδρυμα με 30.000 μαθητές που εκπροσωπούν 62 φυλές και γλώσσες. Το 60% των μαθητών είναι γυναίκες ενώ 10.000 μαθητές φοιτούν σε 20 περιφερειακά σημεία του πανεπιστημίου σε χώρες όπως η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές. Το δε ΚΙΙΤ είναι οικονομικά αυτόνομο με 27.000 μαθητές και προσφέρει 10% έκπτωση στα κορίτσια που φοιτούν στο ίδρυμα. Επίσης, καλύπτει το 90% των λειτουργικών εξόδων του KISS μέσω των εσόδων του ενώ το υπόλοιπο 10% καλύπτεται από δωρητές και προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης επιχειρήσεων (CSR).

Το περιβαλλοντικά αειφόρο campus του KISS εκτείνεται σε μια έκταση άνω του 1,5 εκατομμυρίων τ.μ. και περιλαμβάνει οικολογική διαδικασία επεξεργασίας νερού, eco-powered φωτισμό και κουζίνα που λειτουργεί με ατμό. Το 80% του προσωπικού είναι γυναίκες ενώ συνολικά και στα 2 πανεπιστήμια το 50% ανήκουν στι γυναικείο φύλο, περίπου 12.000 γυναίκες. Παρέχει εκπαίδευση για 50 ειδικότητες ενώ από τους 20.000 απόφοιτους του το 90% συνεχίζει στην ανώτερη εκπαίδευση. Πάνω από 10 κάτοχοι του Νόμπελ ειρήνης, μεταξύ αυτών και ο Δαλάι Λάμα, έχουν επισκεφθεί το campus αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του.

Ανάμεσα στους απόφοιτους του KISS είναι μερικοί από τους top αθλητές της Ινδίας όπως μέλη της Εθνικής Ομάδας Ραγκμπι U13 καθώς και παγκόσμιοι πρωταθλητές με πιο διάσημη alumna την Dutee Chand, τη γρηγορότερη Ινδή σπρίντερ, πρωταθλήτρια Ινδίας στα 100 μέτρα, τη τρίτη Ινδή που θα συμμετάσχει στους επόμενους Ολυμπιακούς και τη πρώτη ανοικτά gay αθλήτρια της χώρας. Την ανακάλυψε στα 17 της χρόνια ο Dr. Samanta, γράφτηκε στο ΚIIT για να αφοσιωθεί στη προπόνηση αλλά και στην εκπαίδευση και πλέον είναι όχι μόνο ambassador του ιδρύματος αλλά συνεχίζει να εμπνέει τα κορίτσια σε όλη τη χώρα ώστε να αγαπούν τον αθλητισμό και να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Η τεράστια επιτυχία και αποδοχή οδήγησε στην ίδρυση και άλλων σχολών από τον  Dr. Samanta (KIIT School of Management, Law School,  Kalinga Institute of Dental Sciences, Kalinga Polytechnic, International School, Kalinga Institute of Medical Sciences).

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, τα ιδρύματα πρόσφεραν 1.100 κλίνες μέσα στις εγκαταστάσεις τους καθώς και προσωπικό, συμβάλοντας έτσι στην αντιμετώπιση περίπου 3.700 κρουσμάτων στην περιοχή τους. Με την ίδια αφοσίωση φρόντισαν και τους σπουδαστές τους στη καραντίνα που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους, παρέχοντας τους όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Αυτό συμπεριλάμβανε από on line μαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό μέχρι φαγητό ενώ παράλληλα τους ανατέθηκε να προωθούν στους συντοπίτες τους τις έννοιες του social distancing και όλες τις απαραίτητες οδηγίες για προστασία από τον ιό. Το KISS παρήχε επίσης καθημερινά γεύματα σε 2.000 αστυνομικούς στη περιοχή της Bhubaneswar, υλικό επιβίωσης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες που υπέφεραν ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων 1.100 transgenders και 200 εργατών του σεξ στην ευρύτερη περιοχή.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Forbes και τα https://kiss.ac.in/ &  https://kiit.ac.in/

 

 

 

Ετικέτες: CSRΕκπαίδευσηΙνδία
Maria Ntolkou

Ο συντάκτης Maria Ntolkou

Κλασσική περίπτωση κόρης που δεν ήταν γιος, έμαθε το οφσάιντ σε πρώιμη παιδική ηλικία. Η ζωή την οδήγησε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπου τα τελευταία 15 χρόνια προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες της ενώ παράλληλα μελετά την επίδραση της εικόνας στον αθλητισμό γενικότερα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει τερματοφύλακας.

Αφήστε ένα μήνυμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.