close
Sports +

Και οι αθλητικοί ψυχολόγοι έχουν ψυχή

psychologist-1015488_640

Οι αθλητικοί ψυχολόγοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον φόβο, την ανασφάλεια και τις πολλές ώρες εργασίας όταν δουλεύουν με elite ποδοσφαιριστές, έδειξε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με αντικείμενο τους επαγγελματίες που εργάζονταν στο πρωτάθλημα της Premier League.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης  ήταν ότι μπορεί μεν οι ψυχολόγοι να χρησιμοποιούνται πια κατά κόρον για να αυξήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των clubs, όμως ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την μεγάλη πίεση να χάσουν τη δουλειά τους όταν οι προπονητές με τους οποίους συνεργάζονται απολύονται ή αλλάζουν ομάδα. Επίσης, η μελέτη αποδεικνύει πως οι ομάδες χρησιμοποιούν πολλές φορές μη επαγγελματίες και με χαμηλά προσόντα άτομα, επιλογή που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους αθλητές και να τους δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Το επάγγελμα του αθλητικού ψυχολόγου είναι σχετικά καινούργιο και πλέον στην Αγγλία υπάγεται στο Health and Care Profession Council, το οποίο ρυθμίζει και όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Ο ρόλος ενός αθλητικού ψυχολόγου ειναι σύνθετος και σημαντικός αλλά τυπικά περιλαμβάνει την επαφή με τους αθλητές, τους προπονητές και τις ομάδες γενικότερα, για να βελτιώσει την απόδοση τους, να υποστηρίξει την ψυχολογία τους σε περιπτώσεις ταυματισμών, στρες ή χαμηλής επίδοσης και να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Επίσης, με το έργο τους οι αθλητικοί ψυχολόγοι βοηθούν αθλητές και αθλήτριες να επικοινωνούν καλύτερα, να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες, να χτίζουν την αυτοπεποίθηση τους, να βρίσκουν κίνητρο και να αλλάζουν ομάδα ή ακόμα και καριέρα όταν απαιτείται.

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της έρευνα είναι ότι ανάμεσα στους συγγραφείς της είναι και ένας αθλητικός ψυχολόγος που έχει εργαστεί πάνω από 10 χρόνια στη Premier League και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εργάζεσαι για να ανεβάζεις την ψυχολογία αθλητών υψηλού επιπέδου. Ο εν λόγω ψυχολόγος περιγράφει πόσο εποικοδομητικό και ευχάριστο είναι να εργάζεσαι ως αθλητικός ψυχολόγος ειδικά όταν η ομάδα κερδίζει και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Βέβαια, επιβεβαιώνει παράλληλα και πόσο αβέβαιη είναι η δουλειά αυτή, όταν συνδέεσαι σχεδόν πάντα με τον προπονητή της κάθε ομάδας ως μέλος των συνεργατών του και τον ακολουθείς σε κάθε αλλαγή, γεγονός που καθιστά την εργασία αυτή τόσο αβέβαιη όσο και υψηλά ανταγωνιστική.

Εκτός από τα παραπάνω, μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ενασχόλησης με τον αθλητικό χώρο είναι η προκατάληψη ότι η ψυχολογία δεν έχει θέση σε αυτόν ή τουλάχιστον δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Πολλές φορές, οι αντιλήψεις αυτές ανήκαν και στους ίδιους τους προπονητές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα 2 περιπτώσεις, οι οποίοι δεν αποδεχόντουσαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης του αθλητικού ψυχολόγου ως στελέχους του προπονητικού team και τον ανάγκασαν να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους παίκτες ως μέρος ενός προγράμματος υποστήριξης τους off field χωρίς αυτό να γνωστοποιείται στους προπονητές, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως συνεδρίες one-to-one και ομαδική θεραπεία. Πλέον έχει αφήσει τις ομάδες και έχει μετακινηθεί στον χώρο της συμβουλευτικής και της ανάλυσης απόδοσης, για περισσότερη επαγγελματική ασφάλεια και βεβαιότητα.

*Η μελέτη «Sports psychology in the English Premier League: It feels precarious and is precarious» των Sarah Gilmore, Christopher Wagstaff και John Smith δημοσιεύτηκε στο Work, Employment and Society Journal.

Ετικέτες: scientific studySportsSports psychology
The Sportstones.gr Team

Ο συντάκτης The Sportstones.gr Team

Αφήστε ένα μήνυμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.