close
Ladies firstSociety

Μια πριγκήπισσα επικεφαλής των σπορ στη Σαουδική Αραβία

3043609-poster-p-1-a-princess-reema-launches-historic-breast-cancer-awareness-campaign-for-saudi-women

Η Σαουδική Αραβία ορίζει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Αθλητισμού και οι γυναίκες στη χώρα αισιοδοξούν για ακόμα περισσότερα δικαιώματα.

Σε μια χώρα που η άσκηση και τα σπορ δεν επιτρέπονται στις γυναίκες ως άσεμνη δραστηριότητα, η Princess Reema bint Bandar ορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Saudi Federation of Community Sport, του κρατικού φορέα που συντονίζει τις αθλητικές δραστηριότητες για άνδρες και γυναίκες στην βαθύτατα συντηρητική Σαουδική Αραβία.

Ο διορισμός της, στο πλαίσιο της γενικότερης σειράς αλλαγών για τη ζωή των γυναικών στη χώρα, χαιρετίζεται ως ένα πρώτο βήμα προόδου, μαζί με την οδήγηση και την εργασία που προσφάτως αναγνωρίστηκαν ως δικαιώματα των γυναικών. Βέβαια ακόμα και μέχρι σήμερα, για να σπουδάσει ή να ταξιδέψει μια γυναίκα στην Σαουδική Αραβία πρέπει να το επιτρέψει άνδρας μέλος της οικογένειας αλλά οι αισιόδοξες φωνές πιστεύουν πως ανοίγει πλέον μια πόρτα για εξασφάλιση και άλλων βασικών δικαιωμάτων όπως αυτό στην άθληση. Αυτό πιστεύει και η Lina Al Maeena, η γυναίκα που ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική ομάδα μπάσκετ γυναικών το 2003, την Jeddah United η οποία θεωρεί πως η κατάληψη μιας τόσο σημαντικής θέσης από μια γυναίκα θα αλλάξει πολλά από τα στερεότυπα που επικρατούν στην χώρα.

Η γυναικεία συμμετοχή στα σπορ είναι απαγορευτική στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες απαγορεύεται να αθλούνται μαζί με άνδρες ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα μπορούσαν να αθληθούν. Όμως, υπό τη πίεση και των πρόσφατων ιατρικών ερευνών που διαπιστώνουν ότι το 44% των γυναικών στη χώρα είναι παχύσαρκες αλλά και την ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως σε διαβήτη και παθολογική παχυσαρκία, γίνεται προσπάθεια για μια στροφή προόδου με γνώμονα και την υγεία.

Η Susan Turner, CEO της πρώτης αλυσίδας γυναικείων γυμναστηρίων στη χώρα  με την επωνυμία NuYu, θεωρεί πως ο διορισμός της bint Bandar σε μια τόσο νευραλγική θέση θα φέρει στο προσκήνιο τόσο την υγεία όσο και τα δικαιώματατα των γυναικών.

Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και να προσέχει την υγεία του. Οι γυναίκες συνειδητοποιούν και αυτές με την σειρά τους ότι εαν δεν αθληθούν, η υγεία και η ποιότητα ζωής τους θα επηρρεαστεί αρνητικά.

Η νέα επικεφαλής του αθλητισμού στη χώρα είναι αμερικανοτραφής, ως κόρη πρώην πρεσβευτή στις ΗΠΑ, και πιστώνεται την αδειοδότηση των γυναικείων γυμναστηρίων και sports clubs κατά την θητεία της στη προηγούμενη θέση της ως επικεφαλής του γυναικείου τμήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Σπορ.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει υιοθετήσει ένα γενικότερο μεταρρυθμιστικό πλάνο ανάπτυξης, το Saudi Vision 2030 reform plan, στο οποίο μέσα από 80 διαφορετικά projects αποσκοπείται η γενικότερη αναμόρφωση της σαουδικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Tags : Saudi ArabiaWomen and Sports

Leave a Response

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.