close
BusinessSportsΔιαφήμιση & Media

oficrete.gr: η επιστροφή ενός ιστορικού οπαδικού forum

oficretegr

Η αναβίωση του oficrete.gr συμπίπτει με την άνοδο του ΟΦΗ στη Super League και από τις πρώτες στιγμές της δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο πως οι οπαδικές διαδικτυακές κοινότητες έχουν λόγο ύπαρξης.

Η ιστορική ιστοσελίδα απόψεων από γνωστούς Ομιλήτες (όπως ονομάζονται παραδοσιακά οι οπαδοί του ΟΦΗ), με θεματολογία που αφορά τα τρέχοντα θέματα και την πλούσια ιστορία της ομάδας και όλης της Κρήτης, χωρίς να παραλείπει την καθημερινή ειδησεογραφία, επανέρχεται δυνατά και σε καθημερινή βάση ενημερώνει τους φίλους της ομάδας για όλα τα νέα που την αφορούν. Εκτός από το διαδίκτυο, το oficrete.gr έχει παρουσία και στα social media (Facebook και Twitter) ενώ στα περιεχόμενα του μπορεί να βρει κανείς πλούσιο αρχειακό υλικό από την μακρόχρονη ιστορία του ΟΦΗ.

Σε μια εποχή που τα οπαδικά κινήματα παγκοσμίως επανατοποθετούνται δυναμικά και αποδεικνύουν ότι οι οπαδοί  δεν είναι μόνο ένα πλήθος φανατικών ανθρώπων που ακολουθούν άκριτα την ομάδα τους, το oficrete.gr επιστρέφει για να μείνει, κάτι που φαίνεται και από την μεγάλη ανταπόκριση των φιλάθλων στην επιστροφή αυτή.

Ζητήσαμε από τους ανθρώπους του oficrete.gr να μας μιλήσουν για την επάνοδο αυτή. H ανταπόκριση τους ήταν άμεση και τους ευχαριστούμε θερμά:

Πρέπει να ήταν Φεβρουάριος του 2000. Ένα 14χρονο αγόρι από το Ηράκλειο, ο Σωτήρης, αποφασίζει να ανοίξει μια κοινότητα για τον ΟΦΗ στην τότε πλατφόρμα της Microsoft. Communities.msn.com/oficrete και στη συνέχεια groups.msn.com/oficrete.  Με πηγή το messageboard του προϊστορικού site της ΠΑΕ (ofi.gr) η νέα κοινότητα σιγά σιγά γεμίζει με ΟΦΗτζήδες που ίσως για πρώτη φορά συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλοί με τις δικές τους ανησυχίες για τη διοικητική κατάσταση στον ΟΦΗ και ότι τελικά ίσως δεν ανήκουν σε μια μειοψηφία.

H φωνή της κοινότητας αυτής σιγά σιγά άρχισε να ακούγεται όλο και πιο δυνατά, μετατράπηκε σε έναν άτυπο διαδικτυακό σύνδεσμο με το όνομα OFI Internet Fan Club, οι ανακοινώσεις τους δημοσιευόντουσαν σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες και προκαλούσαν πονοκέφαλο στους διοικούντες την ΠΑΕ.

Τα επόμενα χρόνια, με την εξέλιξη του διαδικτύου, το IFC βρήκε στέγη σε πιο εξελιγμένα fora. Ενώ αρκετά μέλη του κατάφεραν να θέσουν υπό το έλεγχό τους τον παλαιότερο εν ενεργεία σύνδεσμο του ΟΦΗ, τον Σύνδεσμο Φίλων ΟΦΗ, τον οποίο μετονόμασαν σε Snakes 4 Heraklion Club. Από την αρχή της ύπαρξης του OFI IFC εντύπωση έκανε στους εξωτερικούς παρατηρητές η ποιότητα των κειμένων από αρκετά μέλη του, σε θέματα που υπερέβαιναν τον ΟΦΗ και το ποδόσφαιρο. Υπό την αιγίδα των Snakes, μερικές από αυτές τις πένες βρήκαν έκφραση στον «Ομιλίτη», ένα εβδομαδιαίο έντυπο το οποίο κυκλοφορούσε ως ένθετο στην παγκρήτιας κυκλοφορίας εφημεριδα «Νέα Κρήτη», το οποίο ήταν αρκετά αιχμηρό για να έχει μακρά ζωή, για να το πούμε κομψά.

Τα τελευταία χρόνια, η παλιά παρέα χάθηκε. Από τη μια η προσωπική ζωή του καθενός, από την άλλη η απογοήτευση που κάποιοι ένιωσαν ζώντας από κοντά τα κοινά του ΟΦΗ και την παρακμή αυτού. Σε συνδυασμό με τον ερχομό της εποχής των social media και κυρίως του facebook που ισοπέδωσε όλα τα παλιά forum.

Δυστυχώς, η Microsoft σήμερα έχει σβήσει κάθε ίχνος από τα παλιά communities / groups, βουτιά στο παρελθόν μπορεί να γίνει μόνο μέσω του forum του site snakes4.com , το οποίο είναι ακόμα ενεργό.

To oficrete.gr δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2018, ως μια προσπάθεια να αναβιώσει η χρυσή εποχή του ομιλίτικου οπαδικού κινήματος και να ξανασμίξουν μερικές από τις πιο ικανές πένες που γνωρίσαμε στην ενασχόλησή μας με τον ΟΦΗ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας από όσους προσεγγίσαμε που να αρνήθηκε, σημάδι πόσο ανάγκη το είχε ο κόσμος και ότι οι αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια είναι για όλους ευχάριστες. Και οι πρώτες αντιδράσεις, η υποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου σφύζουν από ενθουσιασμό. Σε βαθμό που έχουμε εκπλαγεί και εμείς.

Στο oficrete.gr έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην Ιστορία του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου και έχουμε βάλει σκοπό να «εκπαιδεύσουμε» κατά κάποιο τρόπο τον κόσμο του ΟΦΗ, ώστε να επιτύχουμε τη συνειδητοποίηση του πραγματικού μεγέθους και της αρμόζουσας θέσης του Ομίλου στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με όχημα τη γνώση της Ιστορίας, αλλά και μέσω του σεβασμού των αντιπάλων. Έτσι, στο oficrete.gr θα βρείτε μια περίληψη της Ιστορίας του κάθε αντιπάλου, την προϊστορία των αναμετρήσεων, αλλά και λεπτομερή αγωνιστική ανάλυση του παιχνιδιού τους.

Tags : oficrete.grοπαδικά κινήματαΟΦΗ
Maria Ntolkou

The author Maria Ntolkou

Κλασσική περίπτωση κόρης που δεν ήταν γιος, έμαθε το οφσάιντ σε πρώιμη παιδική ηλικία. Η ζωή την οδήγησε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπου τα τελευταία 15 χρόνια προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες της ενώ παράλληλα μελετά την επίδραση της εικόνας στον αθλητισμό γενικότερα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει τερματοφύλακας.

Leave a Response

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.