close
optimum-nutrition-1889486_1920

Μετά τον θάνατο της Αυστραλής bodybuilder Meegan Hefford τον περασμένο Αύγουστο, η οποία έπασχε από μία σπάνια γενετική ασθένεια που δεν επέτρεπε στο σώμα της να μεταβολίζει σωστά την υψηλή σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης διατροφή της, η συζήτηση για τα συμπληρώματα πρωτεϊνης άναψε και πάλι.

Αν και η ασθένεια της Hefford ήταν σπάνια (1 στους 8.500 ανθρώπους πάσχει από UCD-Urea Cycle Disorder όπως είναι η επιστημονική της ονομασία) και είναι δύσκολο να διαγνωστεί, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως υπάρχει αυξητική τάση της χρήσης των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία επίσημων ελέγχων ως προς την παραγωγή και διάθεση τους, ο ρόλος τους είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμος ως προς την υγεία των χρηστών τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξης του 11% πήρε πρωτεϊνικά συμπληρώματα το 2016 στις ΗΠΑ και δαπανήθηκαν 4,7 δις δολάρια από το 2015 για την αγορά τους ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 8 δις μέχρι το 2020.

Η μεγαλύτερη ένσταση της επιστημονικής -και όχι μόνο- κοινότητας στις ΗΠΑ είναι ότι σκευάσματα τέτοιου τύπου είναι ανεξέλεγκτα και για αυτό ποτέ δεν ξέρει κανείς τι παίρνει. Η αμερικάνικη FDA (Food and Drug Administration) δεν εγκρίνει τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ούτε τις δοκιμές τους άρα όποιος προμηθεύεται αντίστοιχα προϊόντα δεν γνωρίζει το περιεχόμενο τους, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, έλεγχοι ως προς την σύσταση πρωτεϊνούχων ροφημάτων από το 2010 και μετά, απέδειξαν την ύπαρξη επιβλαβών μετάλλων όπως υδράργυρο, αρσενικό, κάδμιο κ.α. σε  ποσότητες επικίνδυνες για την υγεία. Εκτός αυτού, σε άλλες μετρήσεις, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της πρωτεΐνης ήταν λιγότερο από αυτό που αναγραφόταν στην συσκευασία.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, η συζήτηση πια περιστρέφεται και γύρω από το πόση πρωτεΐνη τελικά πρέπει να καταναλώνουμε και αν είναι ορθή αυτή η διαρκής αναζήτηση της μέσα από σκευάσματα. Ιδανικά, 10-35% των θερμίδων που καταναλώνουμε  πρέπει να είναι πρωτεΐνη και για τους περισσότερους ανθρώπους αρκεί μια ποσότητα 50-60 γραμμαρίων την ημέρα. Όταν ξεπερνάς τα ποσοστά πρωτεΐνης, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, το συκώτι υπερλειτουργεί προκειμένου να την επεξεργαστεί, δημιουργώντας βλάβη μακροπρόθεσμα. Όταν όμως λαμβάνεται σωστά και κυρίως μέσα από την διατροφή, η πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην απώλεια βάρους και στην διατήρηση του. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η λήψη όσο και η προέλευση της πρωτεΐνης πρέπει να ακολουθεί κανόνες για αν μην γίνει βλαπτικός παράγοντας για την υγεία.

Tags : Διατροφήπρωτεϊνηυγεία

Leave a Response