close
SocietySports

Σπορ, kintsugi και η αντιμετώπιση της ήττας

kintsugi2

Ο προπονητής Nathan Buckley αποκάλυψε ότι εφάρμοσε μια πρωτότυπη μέθοδο για να μπορέσει η ομάδα του Collingwood (που συμμετέχει στην Australian Football League), να ξεπεράσει την ήττα της από τους West Coast Eagles, στον πρόσφατο μεγάλο τελικό του Πρωταθλήματος. Ο Buckley αποφάσισε να ενσωματώσει την Ιαπωνική τέχνη του kintsugi στη προπονητική του μέθοδο, πιστεύοντας πως αυτή θα βοηθήσει την ομάδα να ξεπεράσει την ήττα και να προχωρήσει στους επόμενους στόχους της.

Τι είναι όμως το kintsugi ;

Είναι μια γιαπωνέζικη μορφή τέχνης στην οποία επισκευάζει κανείς σπασμένα κεραμικά (όπως βάζα κ.α.), χρησιμοποιώντας κόλλα για να ενώσει τα σπασμένα κομμάτια, η οποία συνήθως είναι σε χρυσό χρώμα. Η φιλοσοφία πίσω από την πρακτική αυτή βασίζεται στο ότι μπορεί κανείς, αντί να πετάξει ένα σπασμένο αντικείμενο, να το επισκευάσει και να του δώσει μια νέα μορφή, ακόμα και με τα σημάδια των ρωγμών πάνω του. Ουσιαστικά, με το kintsugi «γιορτάζεται» η επιστροφή του αντικείμενου-και κατ’επέκταση ενός ατόμου-από την δυσκολία, την ήττα, την καταστροφή, με περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Η μεταφορά της πρακτικής του kintsugi στον χώρο των σπορ αποτυπώνει την δυνατή επιστροφή του ηττημένου και το μάθημα που μια ομάδα ή ένας αθλητής μπορεί να πάρει από μια ήττα, καθώς και την δυνατότητα αυτή να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Το kintsugi συνδέεται με την ευρύτερη φιλοσοφία του Βουδισμού και ιδιαίτερα με την έννοια της μη-προσκόλλησης, δηλαδή της απεξάρτησης από ιδέες, αντικείμενα, ανθρώπους και εμπειρίες που θεωρούμε επιθυμητά και επιδιώκουμε να αποκτήσουμε αλλά η εμμονή να επιτευχθούν αυτά προκαλεί άγχος και αρνητικά συναισθήματα που επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αποδοχή της προσέγγισης της μη-προσκόλλησης οδηγεί σε καλύτερη ζωή και μείωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης καθώς και ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων και της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους.

Η αναγωγή του kintsugi στον αθλητισμό, και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό αθλητισμό που η νίκη είναι το παν και όλη η προσπάθεια των αθλητών και των ομάδων επικεντρώνεται σε αυτή, είναι συνεπώς μια ευπρόσδεκτη κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να μειώσει όλο το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο που μια ήττα ή η απώλεια ενός πρωταθλήματος προκαλεί στους αθλητές. Το να χάνει κανείς έναν τίτλο δεν πρέπει να σημαδεύει την προσωπικότητα ενός αθλητή και μιας ομάδας συνολικά ως losers αλλά ιδανικά θα πρέπει να αποτελεί σημείο επανεκκίνησης για την νέα προσπάθεια που πρέπει όλη η ομάδα να καταβάλλει για να πετύχει τον σκοπό της να κερδίσει αυτόν τον τίτλο. Η προσκόλληση σε μια αντίληψη ότι η απώλεια σημαίνει χάνω την ευκαιρία οριστικά είναι μια αρνητική συνέπεια της ήττας και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες «ουλές» στην προσωπικότητα των αθλητών και των ομάδων, που δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Με άλλα λόγια, το βάζο μπορεί να έσπασε αλλά δεν κερδίζεται κάτι με το να το πετάξεις ή να το αφήσεις κατεστραμμένο. Με την τέχνη του kintsugi, το βάζο μπορεί να επιστρέψει ακόμα καλύτερο από πριν, με τις χρυσές ρωγμές του να αποδεικνύουν ότι η ήττα είναι απλά ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην επόμενη επιτυχία.

Tags : Athleteskintsugilive wellSports
Maria Ntolkou

The author Maria Ntolkou

Κλασσική περίπτωση κόρης που δεν ήταν γιος, έμαθε το οφσάιντ σε πρώιμη παιδική ηλικία. Η ζωή την οδήγησε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπου τα τελευταία 15 χρόνια προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες της ενώ παράλληλα μελετά την επίδραση της εικόνας στον αθλητισμό γενικότερα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει τερματοφύλακας.

Leave a Response

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.